Webhosting: Handleiding Plesk

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

Handleiding Plesk

Met het Plesk Control Panel kun je de volledige webhostingomgeving beheren − of het nu gaat om het aanmaken van een nieuw mailadres, het importeren van een database of het aanpassen van de FTP-wachtwoorden.

In deze handleiding behandelen we de meestvoorkomende acties binnen het Plesk Control Panel.

Database aanmaken

Een database is nodig voor websites als Joomla!, WordPress en Drupal. In een database wordt de dynamische informatie opgeslagen van de website.

Om een database aan te maken, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Databases’.
  6. Klik op ‘Add New Database’.
  7. Vul de gewenste database naam in en klik op ‘OK’.
  8. Klik op ‘Add New Database User’ om een nieuwe gebruiker aan te maken voor de database.
  9. Vul de gewenste gebruikersnaam in en tweemaal een nieuw wachtwoord en klik op ‘OK’ om de gebruiker aan te maken.
Database wachtwoord wijzigen

Om het wachtwoord van een database te wijzigen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Databases’.
  6. Klik op de database waarvan het wachtwoord gewijzigd moet worden.
  7. Klik op de gebruikersnaam waarvan het wachtwoord gewijzigd moet worden.
  8. Voer tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op ‘OK’ om de wijziging op te slaan.

Het wachtwoord van de database is nu gewijzigd.

Let op: maakt je website al verbinding met de database via deze gebruiker? Stel deze nieuwe gegevens dan ook in op je website. Je website kan anders geen juiste verbinding maken met de database.

Drupal installeren vanuit het Plesk Control Panel

Om Drupal te installeren vanuit het Plesk Control Panel, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
4. Klik op het tabblad 'Applications'.
5. Klik bij Drupal op 'Install (Custom)'. Doe dit door op het pijltje te drukken naast de 'Install' knop.
6. Zet een vinkje bij 'I accept the terms of License Agreement' en klik op 'Next >'
7. Selecteer de onderstaande instellingen:

• Haal bij de bovenste optie 'drupal' weg als je wil dat Drupal direct bij het aanroepen van je domeinnaam te zien is.
  • Selecteer de Update Settings functie als je wil dat Drupal altijd automatisch wordt geupdate als er een nieuwe versie is.
  • Geef een inlognaam en wachtwoord van het Drupal administrator menu op (gebruik geen 'admin' als username!)
  • Geef het e-mail adres op van de website beheerder. Hier staat standaard het e-mail adres die is ingevuld in Plesk als contact e-mail adres.
  • Vul de titel van je Drupal website in.
  • Vul de MySQL database informatie in die je van ons hebt ontvangen, of zelf hebt aangemaakt.

8. Klik op Install

Drupal is nu geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

E-mail doorsturen

Als je e-mail wilt doorsturen naar een ander e-mailadres, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op het e-mailadres waarvan je een forward wilt wijzigen.
  6. Klik op ‘Forwarding’.
  7. Zet een vinkje bij ‘Switch on mail forwarding’.
  8. Vul in het witte veld het e-mailadres in waarnaar de e-mailberichten moeten worden doorgestuurd. Je kunt ook meer e-mailadressen invullen.
  9. Klik op ‘OK’ om de wijziging op te slaan.
E-mail: auto-reply instellen

Als je voor een e-mailadres een auto-reply wilt instellen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op het e-mailadres waarvoor je een auto-reply wilt instellen.
  6. Klik op ‘Auto-reply’.
  7. Zet een vinkje bij ‘Switch on auto-reply’.
  8. Vul bij ‘Auto-reply message text’ je auto-reply-bericht in.
  9. Klik op ‘OK’ om de wijziging op te slaan.
E-mail: catch-all aanpassen

Bij een hostingpakket maken wij standaard een catch-all voor je aan. Dit houdt in dat alle e-mail die wordt verzonden naar een niet-bestaand e-mailadres binnen jouw domein, wordt afgeleverd op een specifiek e-mailadres.

Plesk 11:
Als je de catch-all wilt uitzetten of aanpassen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op ‘Change Settings’.
  6. Vul bij de optie ‘What to do with mail sent to nonexistent users’ de gewenste instelling in en klik op ‘OK’.

Plesk 12:
Als je de catch-all wilt uitzetten of aanpassen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op het tabblad ‘Mail Settings’.
  6. Klik op je domeinnaam.
  7. Vul bij de optie ‘What to do with mail sent to nonexistent users’ de gewenste instelling in en klik op ‘OK’.
E-mailadres aanmaken

Om een nieuwe POP-mailbox aan te maken, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op ‘Create E-mail Address’.
  6. Vul het gewenste e-mailadres in en tweemaal het nieuwe wachtwoord.
  7. Klik op ‘OK’ om het e-mailadres aan te maken.
E-mailalias aanmaken

Als je onder verschillende namen mail wilt ontvangen in één POP-mailbox, moet je een alias aanmaken. Volg deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op het e-mailadres waarvan je een alias wilt wijzigen.
  6. Klik op ‘E-mail aliases’.
  7. Vul een e-mailadres in dat als alias moet dienen.
  8. Wil je meer aliassen aanmaken, klik dan op ‘Add e-mail alias’.
  9. Klik op ‘OK’ om de wijzigingen op te slaan.
E-mailwachtwoord wijzigen

Om het wachtwoord van een POP-mailbox te wijzigen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Mail’.
  5. Klik op het e-mailadres waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen.
  6. Voer tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op ‘OK’ om de wijziging op te slaan.

Het wachtwoord van de mailbox is nu gewijzigd. Pas op alle apparaten waarop je de e-mail ontvangt het wachtwoord aan, anders kun je er geen e-mail op ontvangen.

FTP-wachtwoord wijzigen

Om je FTP-wachtwoord te wijzigen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Web Hosting Access’.
  6. Vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op ‘OK’ om de wijzigingen op te slaan.
Joomla installeren vanuit het Plesk Control Panel

Om Joomla te installeren vanuit het Plesk Control Panel, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
4. Klik op het tabblad 'Applications'.
5. Klik bij Joomla op 'Install (Custom)'. Doe dit door op het pijltje te drukken naast de 'Install' knop.
6. Zet een vinkje bij 'I accept the terms of License Agreement' en klik op 'Next >'
7. Selecteer de onderstaande instellingen:

• Haal bij de bovenste optie 'joomla' weg als je wil dat Joomla direct bij het aanroepen van je domeinnaam te zien is.
  • Selecteer de Update Settings functie als je wil dat Joomla altijd automatisch wordt geupdate als er een nieuwe versie is.
  • Geef een inlognaam en wachtwoord van het Joomla administrator menu op (gebruik geen 'admin' als inlognaam!)
  • Geef het e-mail adres op van de beheerder. Hier staat standaard het e-mail adres die is ingevuld in Plesk als contact e-mail adres.
  • Vul de titel van je Joomla website in.
  • Indien je geen voorbeeld data wilt in de website, zet dan ‘installeer voorbeelddata’ op ‘Nee’.
  • Kies de standaard taal van Joomla.
  • Haal de instellingen voor de SMTP weg.
  • Vul de MySQL database informatie in die je van ons hebt ontvangen, of zelf hebt aangemaakt.

8. Klik op Install

Joomla is nu geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

Logs bekijken

Bij de webhostingpakketten horen logbestanden die je kunt bekijken via het Plesk Control Panel. Zo kun je gemakkelijk zien wie er naar welke URL gaat. Ook kun je via de logs bekijken of de website foutmeldingen genereert en welke dat zijn.

Om de logs te bekijken, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Show Advanced Operations’.
  6. Klik op ‘Logs’.

Via de access_log kun je zien welke pagina’s er worden opgevraagd. Via de error_log kun je zien of de website fouten genereert. Op deze manier kun je makkelijker zien of er problemen zijn met je website.

MySQL database beheren en bewerken

Om je MySQL database te beheren en bewerken, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Databases’.
  6. Klik op de database die je wilt openen.
  7. Klik op ‘Webadmin’.

Je database wordt nu geopend in phpMyAdmin. Lees meer over de werking van phpMyAdmin in dit support artikel..

Plesk-wachtwoord wijzigen

Om het wachtwoord van het Plesk Control Panel te wijzigen, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Users’ (meestal de gebruiker met als Role ‘Owner’).
  5. Klik op de contactnaam waarvoor je het wachtwoord wilt aanpassen.
  6. Klik op de knop ‘Change settings’.
  7. Voer tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op ‘OK’ om de wijziging op te slaan.
Prestashop installeren vanuit het Plesk Control Panel

Om Prestashop te installeren vanuit het Plesk Control Panel, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
4. Klik op het tabblad 'Applications'.
5. Klik op ‘All Available Application’.
6. Klik op ‘Web’
7. Klik bij Prestashop op 'Install (Custom)'. Doe dit door op het pijltje te drukken naast de 'Install' knop.
8. Zet een vinkje bij 'I accept the terms of License Agreement' en klik op 'Next >'
9. Selecteer de onderstaande instellingen:

• Haal bij de bovenste optie 'prestashop' weg als je wil dat Prestashop direct bij het aanroepen van je domeinnaam te zien is.
  • Selecteer de Update Settings functie als je wil dat Prestashop altijd automatisch wordt geupdate als er een nieuwe versie is.
  • Geef een wachtwoord op voor de websitebeheerder.
  • Vul de titel van je Prestashop webshop in.
  • Geef het e-mail adres op van de webshop. Hier staat standaard het e-mail adres die is ingevuld in Plesk als contact e-mail adres.
  • Vul de voornaam, achternaam en het e-mailadres van de webshop beheerder in.
  • Vul de MySQL database informatie in die je van ons hebt ontvangen, of zelf hebt aangemaakt.

10. Klik op Install.

Prestashop is nu geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

Statistieken bekijken

Elk webhostingpakket wordt standaard geleverd met statistieken van de website. Op deze manier kun je gemakkelijk zien hoe druk je website is bezocht, waar de bezoekers vandaan kwamen en nog veel meer.

Om de statistieken te bekijken, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Web Statistics’.
  6. Log in met je Plesk-inloggegevens.

Een uitleg met wat al die cijfers in de statistieken betekenen vind je in dit support artikel..

Statistiekenwachtwoord wijzigen

Om het wachtwoord van de statistieken te wijzigen of te resetten, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
  2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
  3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
  4. Klik op het tabblad ‘Websites & Domains’.
  5. Klik op ‘Show Advanced Operations’.
  6. Klik op ‘Password-protected Directories’.
  7. Klik op de naam ‘/plesk-stats’ en daarna op je gebruikersnaam.
  8. Vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op ‘OK’ om de wijzigingen op te slaan.
Typo3 installeren vanuit het Plesk Control Panel

Om Typo3 te installeren vanuit het Plesk Control Panel, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
4. Klik op het tabblad 'Applications'.
5. Klik op ‘All Available Application’.
6. Klik op ‘Web’
7. Klik bij Typo3 op 'Install (Custom)'. Doe dit door op het pijltje te drukken naast de 'Install' knop.
8. Zet een vinkje bij 'I accept the terms of License Agreement' en klik op 'Next >'
9. Selecteer de onderstaande instellingen:

• Haal bij de bovenste optie 'typo3' weg als je wil dat Typo3 direct bij het aanroepen van je domeinnaam te zien is.
  • Selecteer de Update Settings functie als je wil dat Typo3 altijd automatisch wordt geupdate als er een nieuwe versie is.
  • Geef een inlognaam en wachtwoord van het Typo3 administrator menu op (gebruik geen 'admin' als username!)
  • Vul de titel van je Typo3 website in.
  • Vul de MySQL database informatie in die je van ons hebt ontvangen, of zelf hebt aangemaakt.

10. Klik op Install.

Typo3 is nu geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

WordPress installeren vanuit het Plesk Control Panel

Om WordPress te installeren vanuit het Plesk Control Panel, volg je deze stappen:

1. Ga naar https://control.netground.nl.
2. Vul je domeinnaam in en klik op ‘Ga verder’.
3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in van Plesk en klik op ‘Log in’.
4. Klik op het tabblad 'Applications'.
5. Klik bij WordPress op 'Install (Custom)'. Doe dit door op het pijltje te drukken naast de 'Install' knop.
6. Zet een vinkje bij 'I accept the terms of License Agreement' en klik op 'Next >'
7. Selecteer de onderstaande instellingen:

• Haal bij de bovenste optie 'wordpress' weg als je wil dat WordPress direct bij het aanroepen van je domeinnaam te zien is.
  • Selecteer de Update Settings functie als je wil dat WordPress altijd automatisch wordt geupdate als er een nieuwe versie is.
  • Geef een inlognaam en wachtwoord van het WordPress administrator menu op (gebruik geen 'admin' als inlognaam!)
  • Geef het e-mail adres op van de beheerder van de website. Hier staat standaard het e-mail adres die is ingevuld in Plesk als contact e-mail adres.
  • Vul de titel van je WordPress website in.
  • Kies de WordPress installatie taal.
  • Vul de MySQL database informatie in die je van ons hebt ontvangen, of zelf hebt aangemaakt.

8. Klik op Install

WordPress is nu geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.