Webhosting: Een hosts-file gebruiken

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

Een hosts-file gebruiken

Ben je een nieuwe website aan het maken, maar verwijst de domeinnaam nog naar een bestaande website? Dan kan het handig zijn om de hosts-file aan te passen. Zo wordt een domeinnaam alleen op jouw systeem verwezen naar de nieuwe server.

Omdat de hosts-file meestal voorrang heeft op de DNS, is het hiermee makkelijk om de DNS te omzeilen. Je kunt via de hosts-file in feite tegen de computer zeggen: ‘Wanneer ik domeinnaam.ext intyp, dan moet er in werkelijkheid gekeken worden naar het IP-adres 87.250.155.96.’

Op deze manier kun je dus de huidige website draaien op je domeinnaam, terwijl er een geheel andere website voor dezelfde domeinnaam op een andere server staat, die bijvoorbeeld nog in ontwikkeling is die alleen kan worden bezocht wanneer de hosts-file is aangepast.

De hosts-file ziet standaard als volgt uit:

# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

Iedere regel moet bestaan uit een doel-IP-adres en een domeinnaam of hostnaam die je wilt omleiden. De namen ‘domeinnaam.ext’ en ‘www.domeinnaam.ext’ zijn verschillende hostnamen, die je apart moet instellen.

Een nieuwe regel komt er als volgt uit te zien:

87.250.155.96 www.domeinnaam.ext

Door een # (hekje) voor een regel te zetten, zorg je ervoor dat het systeem deze regel negeert. Op die manier kun je een regel uitzetten of commentaar toevoegen.

De hosts-file staat per besturingssysteem op een andere locatie. Hieronder vind je de meestvoorkomende systemen.

Windows

1. Open Kladblok als Administrator.
  2. Klik op ‘Openen’ en ga naar de map ‘C:\windows\system32\drivers\etc\’.
  3. Als je geen bestanden ziet, moet je eerst klikken op ‘Alle bestanden’. Deze staat standaard op ‘Tekstdocumenten’.
  4. Open het bestand ‘hosts’ in de teksteditor Kladblok. Gebruik hiervoor geen Wordpad of MS-Word.
  5. Voer de wijzigingen door en sla het bestand op.

Mac OS X

1. Open een Terminal.
  2. Gebruik het commando 'sudo nano /etc/hosts'.
  3. Voer de wijzigingen door en sla het bestand op met 'CTRL + O'.

Linux

1. Open een Terminal.
  2. Gebruik het commando 'sudo nano /etc/hosts'.
  3. Voer de wijzigingen door en sla het bestand op met 'CTRL + O'.