Support Blogs: Upgrade naar PHP 5.5

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

Upgrade naar PHP 5.5

Aan het eind van het jaar zullen wij op onze shared webhosting omgeving een grote update uitvoeren. De grootste verandering die zal plaatsvinden is de installatie van PHP 5.5, op dit moment maak je gebruik van PHP 5.2 of 5.3. Deze verandering zal gevolgen hebben voor het functioneren van je website. Op deze pagina willen wij je informeren welke veranderingen de overstap op PHP 5.5 met zich meebrengt en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je website blijft functioneren.

Je ontvangt voor de migratie van ons nog een e-mail met daarin de informatie wanneer de migratie uitgevoerd zal worden. Alle technische informatie kun je vinden op deze support pagina waar we je over deze migratie zullen informeren.

De update zal voor een stabieler platform en een betere beveiliging zorgen. PHP heeft vele verbeteringen ondergaan, waaronder security enhancements en performance tweaks. Naast deze verbeteringen zijn er ook verschillende functionaliteiten aangepast. Dit houdt in dat veel functies, om wat voor reden dan ook, uit PHP 5.3 zijn gehaald en niet meer beschikbaar zijn in PHP 5.5.

Waarom deze pagina?

De kans bestaat dat veel PHP scripts niet juist, of zelfs helemaal niet meer functioneren. Mocht je deze scripts niet aanpassen naar PHP 5.5 dan zal je website niet volledig of zelfs helemaal niet functioneren. Om ervoor te zorgen dat je website volledig blijft functioneren adviseren wij je om deze pagina te lezen en indien dit nodig is, je website aan te passen. Een aantal van de belangrijkste aanpassingen zijn:

1. Safe mode wordt niet meer ondersteund. Per applicatie moet bekeken worden wat met name de security impact hiervan is. Een verouderde applicatie die van de safe mode functionaliteiten gebruik maakte kan hierdoor erg onveilig worden.
  2. De magic quotes functionaliteit is verwijderd. Per applicatie moet bekeken worden wat met name de security impact hiervan is. Request argumenten worden nu niet meer automatisch omgeschreven voordat deze in een database opgeslagen worden. Het is aan te raden bestaande code naar prepared statements om te schrijven.
  3. Argumenten kunnen niet meer bij het aanroepen van een functie als referentie worden gemarkeerd. Hiervoor moet verouderde code bij het aanroepen van een functie van de ampersands (&) bij argumenten worden ontdaan.
  4. De tijdzone moet expliciet aangegeven worden. Deze moet voortaan in php.ini of via de date_default_timezone_set functie aangegeven worden.
  5. Het gebruik van de oude mysql extensie genereert nu een waarschuwing. De verouderde mysql extensie wordt niet meer ondersteund. Verouderde code kan naar de nieuwe mysqli of PDO extensie omgeschreven worden.

Ben je zelf de ontwikkelaar van je website?

Als je zelf verantwoordelijk bent voor de ontwikkeling van je website, hou dan goed deze support pagina in de gaten. Ook op de website van PHP zijn de belangrijkste wijzigingen en de deprecated functies na te lezen. Deze kun je vinden op:

http://php.net/manual/en/migration54.php
http://php.net/manual/en/migration55.php

Heb je het beheer van je website uitbesteed?

Ben je zelf niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je website dan raden wij je aan om de e-mail die je van ons hebt ontvangen door te sturen naar de ontwikkelaar of beheerder van je website. Hij of zij kan je verder helpen om ervoor te zorgen dat je website geschikt is voor de update van PHP naar versie 5.5.

Ik heb een CMS (Wordpress, Drupal e.d.)

Als je een CMS hebt draaien op je website, adviseren wij je om in ieder geval na te gaan welke huidige versie je momenteel draait. Hieronder staat per CMS aangegeven welke versie er minimaal geadviseerd wordt voor de update van PHP versie 5.5.

Wordpress - Versie 3.2+ - https://wordpress.org/about/requirements/
Joomla - Versie 2.5+ - http://www.joomla.org/technical-requirements.html
Drupal - Versie 7+ - https://www.drupal.org/requirements
Magento - Alle versies - http://magento.com/resources/previous-magento-system-requirements

Ik heb geen website of mijn website bestaat uit HTML bestanden

Ben je niet in het bezit van een website of bestaat je website enkel uit HTML bestanden, dan is er geen actie vereist. Je hoeft in dit geval dan ook niets te doen.