Support

Wij helpen je verder!

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

IPv6

Het heeft een behoorlijk aantal jaren mogen duren, maar inmiddels bieden een aantal van de grote internet leveranciers al native IPv6 adressen aan, en voor degene die dat nog niet hebben staat het overal wel op de doelstellingen voor 2013. Dit zal betekenen dat in de nabije toekomst zelf via IPv6 het internet op kunt, en dat de bezoekers van uw website(s) ook via IPv6 binnen kunnen komen. Vooral dit laatste willen we het over hebben in deze blogpost, de belangrijke zaken waar u op moet letten zodat dit allemaal soepel verloopt.

Waarom moet mijn website ook IPv6 ondersteunen?

De reden dat het internet voor een groot deel over zal gaan van IPv4 naar IPv6 is omdat het aantal IPv4 adressen op begint te raken. Dit betekent dat in de toekomst er bezoekers van uw website zullen zijn die ofwel een gedeeld IPv4 adres hebben, of alleen IPv6 connectiviteit hebben. In de nabije toekomst zullen IPv6-only verbindingen nog zeer zeldzaam zijn, maar gedeelde IPv4 adressen kunnen ook een probleem vormen voor de juridische bewijslast. Immers is het adres waar uw bezoeker vandaan komt niet meer te traceren naar een unieke gebruiker of huishouden. Op dit moment zijn dat vooral nog theoretische problemen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wat verandert er qua techniek?

Zowel IPv4 als IPv6 zitten redelijk diep verstopt in de techniek die het internet mogelijk maakt. Het grootste verschil is dat een adres er heel anders uitziet. Om een voorbeeld te geven ziet een IPv4 adres er zo uit: "173.194.67.94" (www.google.nl) en een IPv6 adres ziet er zo uit: "2a00:1450:400c:c05::5e". Daarbij vallen er eigenlijk 2 belangrijke zaken op, het IPv6 adres is een stuk langer en hier mogen ook letters (a t/m f) in voorkomen.

Wij zorgen ervoor dat uw website te benaderen is via een IPv6 adres, echter is het goed mogelijk dat uw website zelf ook nog iets doet met het IP adres. Meestal wordt bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bestelling bij een online winkel het IP adres opgeslagen van degene die de bestelling plaatst, maar dat kan ook gebeuren bij het plaatsen van een comment, foto of iets anders op uw website. Uiteraard is het de bedoeling dat ook wanneer iemand dit doet vanaf een IPv6 verbinding, het IP adres ook op de juiste manier wordt opgeslagen en behandeld.

Waar u op moet letten

IPv4 is eigenlijk al sinds het prille begin van het internet een zeer belangrijk onderdeel geweest, en daarom is het bijna normaal geworden om aan te nemen dat een IP adres de vorm heeft van IPv4. Deze aanname blijkt nu achterhaald, en zal mogelijk moeten worden gecorrigeerd. Als uw website niets doet met de IP adressen van uw bezoekers heeft u niets om zich zorgen over te maken, maar we willen hierbij graag een paar tips geven waar wij zien dat het vaak mis gaat.

Meestal zullen IP adressen worden opgeslagen in een database, binnen de database die uw website gebruikt zal ook zijn aangegeven wat voor soort data er wordt verwacht voor het IP adres, bijvoorbeeld door de lengte vast te leggen. Een IPv4 adres kan worden opgeslagen binnen een veld met de MySQL types varchar(15) of een unsigned integer, terwijl deze beide lang niet genoeg ruimte bieden voor een IPv6 adres. Voor IPv6 (en IPv4) compatibiliteit is het aan te raden om IP adressen op te slaan in een varchar(39) die altijd genoeg ruimte zal bieden.

Ook binnen de programmatuur van uw website kunnen er allerlei aannames worden gedaan op basis van IPv4 die niet zullen gelden voor IPv6. Hier zijn een heleboel zaken die problemen op kunnen leveren, en het is altijd aan te raden om dit door te nemen en te testen of dit ook naar wens functioneert. Een veel voorkomende is dat er 'regular expressions' worden gebruikt om een IP adres te identificeren, zo'n regular expression voor IPv4 kan er bijvoorbeeld zo uitzien: "/^\d+\.\d+\.\d+\.\d+$" - dit zal onder andere fout gaan omdat IPv6 adressen niet alleen cijfers bevatten maar ook een ander scheidingsteken gebruiken, namelijk de dubbele punt.

Uw website bereikbaar maken voor IPv6

Als de website zelf helemaal klaar is, kunnen wij voor u de koppeling maken zodat de IPv6 adressen worden geadverteerd via de DNS. Dit is nodig zodat bezoekers van uw website ook zien dat er een IPv6 adres beschikbaar is. Pas vanaf dit moment zullen er ook echt verbindingen over IPv6 worden gemaakt, zolang er dus geen IPv6 adres in de DNS staat zullen de aannames wat betreft IPv4 nog geen probleem vormen. Aangezien het aantal IPv6 verbindingen wel hard toeneemt is het verstandig om uw website alvast voor te bereiden op deze wijziging, en te zorgen dat bezoekers van uw website ook in de toekomst overal gebruik van kunnen maken!

Deel dit item: