Support Blogs: Een webshop maken met WooCommerce

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

Een webshop maken met WooCommerce

Op onze website hebben we het al een aantal keren gehad over WordPress. We hebben bijvoorbeeld besproken hoe je WordPress beveiligt en hoe je een back-up maakt in WordPress. Maar wist je dat je WordPress ook kunt gebruiken om een webshop te maken? Een van de populairste e-commerce-plug-ins die je hiervoor kunt gebruiken, is WooCommerce. Hiermee zet je eenvoudig een webshop op binnen je eigen WordPress-omgeving.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een plug-in waarmee je een WordPress-website kunt omtoveren tot een gebruikersvriendelijke webshop. Met alleen de basis van WooCommerce kun je al beginnen met de verkoop van spullen, goederen, downloads, services of wat je ook maar wilt.

Om in WordPress een webshop te maken en beheren met WooCommerce, hoef je geen programmeertaal te kennen en heb je niet veel ervaring nodig. Met WooCommerce klik je in feite je webshop eenvoudig in elkaar.

Wat kan WooCommerce allemaal?

Hoewel WooCommerce niet zo krachtig is als andere e-commerceplatformen, heeft het pakket veel opties. Zo biedt deze plug-in mogelijkheden voor onder meer uitzetten van promoties, maken van rapporten en inventarisatiemanagement.

Na de eenvoudige installatie van WooCommerce stel je direct een aantal basisgegevens van de webshop in, zoals de valuta. Als je vervolgens alle tabbladen van de instellingenpagina bekijkt, kun je makkelijk de instellingen aanpassen voor de manier van betalen en verzenden. Daarnaast kun je eenvoudig de belasting instellen per land; op die manier kun je de nieuwe btw-regels in de EU voor digitale dienstverlening toepassen.

WooCommerce-thema’s

Als plug-in is WooCommerce geheel geïntegreerd in WordPress. Binnen het Dashboard van WordPress kun je de instellingen van WooCommerce aanpassen en kun je producten toevoegen. Net als WordPress heeft WooCommerce verschillende thema’s die je kunt aanschaffen. Deze thema’s zijn speciaal gemaakt om WooCommerce in WordPress te gebruiken. Hiermee kun je je webshop perfect laten aansluiten bij je WordPress-omgeving en ben je er zeker van dat je webshop correct functioneert.

Houd er rekening mee dat niet alle WordPress-thema’s geschikt zijn voor gebruik met WooCommerce. Het is daarom aan te raden een thema te gebruiken van WooThemes, de maker van WooCommerce. Die vind je op http://www.woothemes.com/. Ook andere ontwerpers hebben thema’s gemaakt die geschikt zijn voor WooCommerce. Via Google kun je er heel wat vinden.

WooCommerce uitbreiden

De kracht van WooCommerce zit hem onder ander in het feit dat het open source-software is. Dat houdt in dat de basis van WooCommerce gratis is en dat iedereen de code mag bekijken en aanpassen en op basis hiervan nieuwe add-ons mag maken.

Wanneer je de basis van WooCommerce wilt uitbreiden, bijvoorbeeld met verzend- of betaalmogelijkheden, dan zul je in de meeste gevallen een licentie moeten aanschaffen. De kosten van uitbreidingen op WooCommerce variëren van € 49,- tot € 199,- per stuk. Voordat je een volledige webshop opzet, is het daarom verstandig om te onderzoeken welke uitbreidingen je allemaal nodig hebt, zodat je de daadwerkelijke kosten van deze open source-software kunt berekenen.

Hoe installeer je WooCommerce?

Je installeert WooCommerce als plug-in binnen WordPress. Dat doe je zo:

1. Log in op het Dashboard van WordPress.
  2. Klik in het plug-inoverzicht op ‘Nieuwe plugin’.
  3. Zoek naar de plug-in ‘WooCommerce’ en installeer ‘WooCommerce − excelling eCommerce’. Bij de zoekopdracht zullen nog vele andere plug-ins zichtbaar worden voor WooCommerce. Blader hier gerust even doorheen, wellicht zit de WooCommerce-uitbreiding ertussen die je net zocht.
  4. Na installatie zal WooCommerce aangeven dat er te weinig geheugen is toegekend aan de website. Standaard probeert WordPress 40 Mb te krijgen, maar WooCommerce heeft liever 96 Mb.

Voor wie is WooCommerce?

WooCommerce is een aanrader voor beginnende en kleine webshops. De software is gebruiksvriendelijk, je kunt je webshop eenvoudig in elkaar klikken en er zijn veel mogelijkheden. WooCommerce draait als een plug-in in WordPress en kan al gehost worden op bijvoorbeeld een WordPress web hosting pakket.

Toch biedt WooCommerce niet dezelfde functies als een uitgebreid e-commerceplatform. Zo is het zonder betaalde licentie bijvoorbeeld niet mogelijk om grote aantallen producten te importeren. Dit houdt in dat je alle producten handmatig moet toevoegen aan de webshop. Ook zijn bepaalde functies die standaard in software voor grote websites zijn verwerkt, in WooCommerce alleen als betaalde uitbreiding beschikbaar. Voor grotere webshops is WooCommerce daarom minder geschikt.