E-mail: POP of IMAP?

Heb je problemen met het instellen van je mail client? Wil je weten hoe je een virtuele server herstart? Vraag je je af wat de beste kwaliteit is om te streamen? Grote kans dat deze vraag al eens voorbij is gekomen. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende vragen en problemen. Kom je er alsnog niet uit? Neem dan gewoon contact op met onze servicedesk.

POP of IMAP?

Bij Net Ground kun je de e-mail op je apparaten op twee manieren ophalen: POP en IMAP. Hoe verschillen deze methoden van elkaar?

POP

Het POP-protocol downloadt de e-mailberichten naar de lokale computer of het apparaat en slaat deze lokaal op, waarna de e-mailberichten van de server worden verwijderd. Op deze manier wordt de server schoon gehouden en zal de mailbox niet snel vol raken. Daardoor kun je e-mail blijven ontvangen.

E-mail lezen op verschillende apparaten is met deze methode iets lastiger, doordat de berichten na het downloaden van de server worden verwijderd. Als je een e-mail op het ene apparaat hebt binnengehaald, kun je dat dus niet meer op een ander apparaat doen. Veel programma’s bieden je wel de mogelijkheid om de e-mail nog een bepaald aantal dagen op de server te laten staan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld veertien dagen. Op deze manier geef je andere apparaten de tijd om de e-mail ook te downloaden.

IMAP

Het IMAP-protocol lost het probleem van POP op wat betreft het lezen op meerdere apparaten. Bij IMAP blijft alle e-mail namelijk op de server beschikbaar en wordt er slechts een tijdelijke kopie op je apparaat opgeslagen. Omdat alle e-mail online blijft opgeslagen, kan de mailbox snel vol raken. Als de mailbox vol is, kun je geen e-mail meer ontvangen. Houd daarom je ruimte in te gaten.

Ga je IMAP gebruiken en heb je niet voldoende aan de standaardopslag voor je mailbox? Kijk dan eens naar hosted mail. Hosted mail biedt veel meer mogelijkheden en geeft je voldoende ruimte voor je mailbox. Ook kun je deze mailbox gemakkelijk uitbreiden.

Vuistregels

• Gebruik POP óf IMAP. Als je beide protocollen tegelijk gebruikt op verschillende apparaten, zal dit voor problemen zorgen.
  • De webmail maakt gebruik van IMAP. Als je normaal POP gebruikt, zul je dus niet alle e-mailberichten hier zien staan.