TTL

Wat is TTL?

TTL staat voor time-to-live. De TTL geeft aan na hoeveel seconden een wijziging voor een DNS-record wordt uitgevoerd. Je kunt deze waarde zelf opgeven. Bijvoorbeeld: is de TTL 3600 seconden? Dan gebruiken de DNS-servers de oude waarden uit de cache tot 1 uur nadat een DNS-record is aangepast. En bij een TTL-waarde van 84.600 duurt het 24 uur voordat de wijziging zichtbaar is.

De voordelen van cachen

Hoe hoger de TTL, hoe langer het duurt voor de wijzigingen van DNS-records live gaan. Maar waarom zou je die vertraging inbouwen? Waarom zou je de DNS-servers gegevens uit de cache laten halen? Ten eerste gaat gegevens uit de cache halen een stuk sneller dan de DNS-records steeds opnieuw ophalen. Bovendien belast het de DNS-servers enorm als de gegevens niet in de cache staan.

Hoe werkt het als je een DNS-record wijzigt?

Een wijziging in een DNS-record is dus niet direct zichtbaar, want eerst gebruikt de DNS-server de waarden uit de cache, bijvoorbeeld voor het aanroepen van een website. De resolver weet op dat moment nog niet dat er gewijzigde records zijn. Een nieuwe controle vindt pas plaats als de cache is verlopen. Wijzig je een DNS-record binnen het uur van je laatste wijziging? Dan gebruikt de nameserver het record uit de cache en is de wijziging nog niet zichtbaar. Pas als de server het record opnieuw opvraagt, wordt de wijziging zichtbaar. Wil je de wijziging sneller doorvoeren? Dan kun je de TTL verlagen tot bijvoorbeeld 60 seconden.

Hoe laag zet je de TTL?

Als je bijvoorbeeld een MX-record aanpast, wil je dat gebruikers daar zo min mogelijk last van hebben. Stel dat de TTL in dat geval op 84.600 staat, dan zouden de gebruikers een dag lang met twee mail clients moeten werken, omdat de e-mail op twee plaatsen kan binnenkomen. Dat is natuurlijk niet handig. In zo’n geval kun je de dag vóór het omzetten van de MX-records de TTL daarvan alvast verlagen tot 60 seconden. Na één dag zal de wijziging die je dan doorvoert in de DNS binnen één minuut zichtbaar zijn. Als alles naar wens is ingesteld, kun je de TTL weer verhogen. Zo zorg je voor de minste overlast en kun je de wijzigingen effectief testen en doorvoeren.